مطالب روز

بررسی معانی نمادها در فرش های عشایری

فرش‌های ایرانی دارای طرح‌ها و نقوشی با مفهوم‌های عمیق هستند. این طرح‌ها نه تنها زیبایی به فرش‌ها می‌بخشند، بلکه ارتباطی عمیق با فرهنگ و تاریخ عشایر را نیز نمایان می‌سازند.

فرش‌های عشایری، اعم از فرش دستباف قشقایی، فرش بختیاری ، فرش نهاوند و …با به کارگیری نقوش و طرح‌های متنوع، از آیین‌ها، باورها و تجربیات زندگی عشایر الهام می‌گیرند. در این فرش‌ها، نمادها به دو دسته نمادهای دفاعی و نمادهای جذب‌کننده تقسیم می شوند.

نمادهای دفاعی در فرش های دستباف عشایری

این نمادها برای دور کردن نیروهای پلید  و اهریمنی به کار می‌روند که به باور  مردم ایران باستان مبنی بر وجود نیروهای اهریمنی اشاره دارد.

-لوزی تو در تو :فرش‌های عشایری بسیار تکرار شده است. این نماد گاهی با نگاره‌های دیگر ترکیب می‌شود تا قدرت بیشتری داشته باشد. در گذشته، این نقش برای دفع چشم زخم در دستبافته‌ها استفاده می‌شد.

-مثلث (هرم): نماد اهریمنی است و در کنار نقوش یا حاشیه فرش برای جلوگیری از نیروهای اهریمنی به کار می‌رود. نقوش مثلث ممتد همچنان در بسیاری از فرش‌های عشایری بافته می‌شود.

-سگ: نماد جنگ و دفاع از ایل و خانواده است. 

در گذشته، عشایر نماد سگ را بر روی فرش‌هایشان می‌بافتند تا از نیروهای بد دوری کنند.

-خرچنگ: نقش خرچنگ دورکننده شر و بدی است و برای رفع بلا و مصیبت در فرش‌های عشایری استفاده می‌شود.

نمادهای جذب‌کننده در فرش های دستباف عشایر 

این نمادها برای جلب نیروهای خیر و برکت در زندگی به کار می‌روند .  در ادامه به معروف ترین طرح های جذب کننده فرش عشایری می پردازیم:

-مار و‌اژدها :این نماد نشانه سلامت و نگهبانی ای است و در فرش‌های عشایری به عنوان نگهبان ثروت و دارایی نیز شناخته می‌شود. 

-ماهی: نماد نگهبانی از زندگی و حیات است. ماهی در فرش‌های عشایری به عنوان نماد جذب‌کننده خیر و برکت بافته می‌شود.

-بز: نماد باران و خواسته‌ها است. عشایر از نماد بز برای جلب باران و برکت در زندگی استفاده می‌کنند.

-چهارپاره: این نماد شبیه به یک گل با ۴ گلبرگ است و نمایان‌کننده چهار عنصر آب، باد، خاک و آتش، چهار جهت اصلی، چهار فصل و مفاهیم دیگر است

‎ –قوچ: نماد بزرگی است و برای افرادی با جایگاه والا در قوم و قبیله‌شان استفاده می‌شود. ترکمن‌ها این نماد را روی چادر خان ایل‌شان می‌بافند.

دیگر مولفه های موجود در فرش عشایری

رنگ‌آمیزی فرش عشایری : رنگ‌آمیزی فرش‌های ایرانی متعادل و موزون است. این رنگ‌ها با دقت انتخاب می‌شوند تا تعادل و هماهنگی در طرح‌ها حفظ شود.

تقارن نقش فرش: نقش‌های فرش ایرانی اصولاً به صورت متقارن ترسیم می‌شوند (بجز نقوشی که منظره‌ای یا چهره دارند). این تقارن‌ها به طرح‌ها زیبایی و تعادل می‌بخشند.

نقوش تاریخی: نقوش فرش‌های ایرانی از قدمت بسیار بالایی برخوردارند. از دوران هخامنشیان تا حکومت صفوی، هنر بافتن فرش در ایران وجود داشته است. با این نقوش و طرح‌ها، فرش‌های ایرانی داستان‌هایی از طبیعت، مراسم سنتی، دنیای اسطوره‌ها و حیوانات را برای ما می‌گویند.

این نقوش نه تنها زیبایی به فرش‌ها می‌بخشند، بلکه ارتباطی عمیق با فرهنگ و تاریخ عشایر را نیز نمایان می‌سازند

از کجا فرش عشایری بخریم 

خرید فرش های عشایری از بافنده‌های اصلی بهترین راه برای اطمینان از کیفیت و اصالت فرش‌هاست. با حذف واسطه‌ها، قیمت نهایی کاهش می‌یابد و شما می‌توانید محصول اصلی و ارگانیک را در اختیار داشته باشید. مجموعه هنر پارسه با تجربه‌ای یک قرنه درخشان، فرش‌های عشایری با کیفیت اصلی را به مشتریان ارائه می‌دهد.

شماره تماس مجموعه: 02144634834
شماره همراه مدیریت: 09121148980

گروه فرش هنر پارسه ، مکانی مطمئن برای خرید فرش دستباف از بافنده 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *